Μητσοτάκης για Κυπριακό: Η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

To μήνυμα για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης η οποία θα αποτελεί μια πράξη δικαιοσύνης στο Κυπριακό, έστειλε από την Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αυτές αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο λύσης και το θεμέλιο για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό υπογραμμίζει το πρόσφατο ψήφισμα 2561 που ελήφθη στις 29 Ιανουαρίου, που κρίνει ως μόνη λύση: ένα κράτος με διεθνή υπόσταση, μία ιθαγένεια, με διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βρίσκονται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών

«Η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των στρατευμάτων», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία της Κύπρου για την πενταμερή συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε:

«Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Κοινή μας θέση είναι πως η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή σε μία έναρξη διαδικασίας διαλόγου, δεν αναιρεί την ανάγκη για δημιουργικό κλίμα» είπε στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Επιδιώκουμε να δούμε μία Τουρκία που θα αποδεικνύει εμπράκτως πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μονομερείς ενέργειες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη. Ευχαριστώ τον φίλο Κυριάκο για την ενδελεχή ενημέρωση για τις διερευνητικές επαφές. Κοινή πεποίθηση είναι πως ο διάλογος θα πρέπει να περιορίζεται στην επίσημη ατζέντα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

— Φωτο αρχείου