Κορωνοϊός – Περού: Παραίτηση της Υπουργού Εξωτερικών λόγω της υπόθεσης των εμβολιασμών

Την παραίτησή της ανακοίνωσε η Υπουργός Εξωτερικών του Περού, Ελίσαμπετ Αστέτε, δηλώνοντας ότι αποτελεί σφάλμα ο εμβολιασμός της κατά του κορωνοϊού πριν από τις ομάδες που προηγούνται.

Η κ. Εστέτε ανακοίνωσε την παραίτησή της μέσω Twitter. Μάλιστα, η ίδια αποτελεί το δεύτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που παραιτείται, μετά την παραίτηση της Υπουργού Υγείας, Πιλάρ Μασέτι.

Η τελευταία προέβη σ’ αυτή την ενέργεια εξαιτίας της αποκάλυψης ότι ο πρώην Πρόεδρος, Μαρτίν Βισκάρα, εμβολιάστηκε πριν γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο για το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο Βισκάρα επεσήμανε πως συμμετείχε σε κλινική δοκιμή. Παρ’ όλα αυτά, ΜΜΕ του Περού αμφισβητούν τον ισχυρισμό του.

Η κ. Μασέτι κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα. Κατά την απολογία της είπε ότι δεν γνώριζε εάν ο πρώην Πρόεδρος της χώρας συμμετείχε στην κλινική δοκιμή που διεξήχθη στα τέλη του 2020

Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία καταγράφει αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν έλλειψη οξυγόνου, κάτι που οδήγησε σε αίτημα προμήθειας οξυγόνου από την Χιλή.