Κορωνοϊός - Ολλανδία: Δικαστήριο αποφάσισε την απόσυρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας - Τήρηση των μέτρων ζητά ο Ρούτε - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Κορωνοϊός – Ολλανδία: Δικαστήριο αποφάσισε την απόσυρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας – Τήρηση των μέτρων ζητά ο Ρούτε

Δικαστήριο της Ολλανδίας κάλεσε την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε να αποσύρει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το δικαστήριο εξέτασε αίτημα μιας οργάνωσης που έχει ταχθεί εναντίον των περιοριστικών μέτρων, με την αιτιολογία ότι η κυβέρνηση δεν εξήγησε την αναγκαιότητα της χρήσης εξουσιών έκτακτης ανάγκης. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο. Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα όπως αυτά πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους».

Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ από τις 23 Ιανουαρίου και προβλέπει την απαγόρευση μετακίνησης εκτός σπιτιού από τις 21.00 μμ. μέχρι τις 04.30 π.μ.

Σημειώνεται ότι εστιατόρια, μπαρ και διάφορα καταστήματα δεν λειτουργούν τους τελευταίους μήνες.

Ο Ρούτε καλεί σε τήρηση των μέτρων

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε τους πολίτες της χώρας να συνεχίσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, παρά την απόφαση του δικαστηρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ρούτε προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης.

Λίγη ώρα αργότερα το πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε την πληροφορία ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το δικαστήριο να αναστείλει την ετυμηγορία του μέχρι την εξέταση της έφεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου επί του κυβερνητικού αιτήματος αναμένεται εντός της ημέρας.