ΕΝΦΙΑ: Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης κατά 8%

Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% υπό προϋποθέσεις άφησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας για το θέμα, ο κ. Σταϊκούρας έθεσε ως προϋπόθεση την υποχώρηση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, πλην περιπτώσεων και γεωγραφικών περιοχών όπου αναμένεται αύξηση.

Όπως είπε, η συγκεκριμένη προσαρμογή μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για την μείωση του 8%.

Αναφορικά με τα μειωμένα ενοίκια, ο αρμόδιος Υπουργός επεσήμανε πως η πορεία του μέτρου θα αποφασιστεί εντός του Φεβρουαρίου, βασισμένη στην πορεία της οικονομίας.

Μάλιστα, ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες που έχουν «βάλει πλάτη στην κρίση». Σχετικά με την συμμετοχή της πολιτείας, είπε ότι ήδη έχουν υποβληθεί 338.000 αιτήσεις για αποζημίωση και «το 71% αυτών που δικαιούνταν έχουν συμψηφίσει χρηματικά ποσά 42,8 εκατ. Για το 6% εξ αυτών, 19.680 ιδιοκτήτες, αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία με διόρθωση της δήλωσής τους από την ΑΑΔΕ. Σε 79.306 περιπτώσεις θα αποσταλεί δικαιολόγηση γιατί δεν πληρούσαν τα νόμιμα κριτήρια από την ΑΑΔΕ και θα τους δοθεί το δικαίωμα αιτιολογημένης προσβολής της απόφασης και επανεξέτασης».

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, είπε ο υπουργός, θα καλυφθεί και ο Δεκέμβριος και κάλεσε τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει το IBAN τους να το πράξουν.