ΕΛΠΕ: Κερδοφορία το 2020 παρά τον κορωνοϊό και την μειωμένη ζήτηση καυσίμων

Κερδοφόρο ήταν το 2020 για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), παρά την κρίση του κορωνοϊού και την πτώση της ζήτησης καυσίμων.

Ειδικότερα, τα ετήσια συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 333 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αντιστοιχούν σε 5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η συρρίκνωση της ζήτησης και τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας προκάλεσαν απώλεια λειτουργικών κερδών άνω των 350 εκατ. ευρώ, με την υποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της πτώσης τιμών να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων κατέγραψε πτώση -8%, καθώς η κατανάλωση καυσίμων κίνησης μειώθηκε περίπου κατά 13% λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων. Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε αύξηση +15%, στοιχείο που αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες και το lockdown.

Αναφορικά με τα αεροπορικά καύσιμα, διαπιστώθηκε μείωση -67% εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της μεγάλης μείωσης της τουριστικής κίνησης, ενώ τα ναυτιλιακά καύσιμα κατέγραψαν πτώση -33% λόγω της περιορισμένης δραστηριότητας στην ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα.

Επιπλέον, την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 295 εκατ. ευρώ, ενώ βελτιώθηκε η χρηματοοικονομική ρευστότητα με επιπρόσθετη χρηματοδότηση για την διαχείριση κινδύνου και την υλοποίηση επενδύσεων, όπως επίσης και με επιτυχή αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών.

Επιπλέον, το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. πρότεινε στη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ανδρέας Σιαμίσης, είπε:

«Το γεγονός που χαρακτήρισε το 2020 ήταν χωρίς αμφιβολία η πανδημία COVID-19 και οι συνέπειες που προκάλεσε διεθνώς, με ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο διύλισης. Σε ό,τι αφορά στον Όμιλο, σημαντικές ήταν οι προκλήσεις σε θέματα υγείας και ασφάλειας, αλλά και οι δυσμενείς επιπτώσεις στα λειτουργικά οικονομικά μας αποτελέσματα, άνω των 350 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης στη ζήτηση και της σημαντικής επιδείνωσης του περιβάλλοντος διύλισης, στα χειρότερα επίπεδα ιστορικά.

Σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον, στοχεύσαμε στην προστασία του προσωπικού και των συνεργατών μας, κατορθώνοντας να περιορίσουμε την επίδραση της πανδημίας στη λειτουργία και να διασφαλίσουμε την επάρκεια προϊόντων για τις βασικές μας αγορές. Επιπλέον, διατηρήσαμε την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα, την ώρα που πολλά διυλιστήρια περιόριζαν ή ακόμα και διέκοπταν τη δραστηριότητά τους, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξωστρέφειά μας με νέα αύξηση εξαγωγών.

Η επιτυχής και ασφαλής ολοκλήρωση του έργου συντήρησης και αναβάθμισης στο διυλιστήριο Ασπροπύργου ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση, λόγω του μεγέθους του έργου, αλλά και τις επιπλέον δυσκολίες λόγω διαχείρισης COVID-19 με την παρουσία άνω των 2.500 εργαζομένων καθημερινά. Ουσιαστική αναμένεται να είναι η βελτίωση τόσο της οικονομικής συνεισφοράς, όσο και των περιβαλλοντικών επιδόσεων του διυλιστηρίου, από το 2021.

Ως μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, θεωρήσαμε καθήκον μας να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, με ουσιαστική συνεισφορά στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και παροχή βοήθειας στις λοιπές χώρες όπου έχουμε εμπορική παρουσία.

Βλέποντας μπροστά, δεν αφήσαμε τις στρατηγικές μας προτεραιότητες να καθυστερήσουν. Σημαντική ήταν η πρόοδος αναφορικά με την υλοποίηση της στρατηγικής στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, με κύριο επίτευγμα την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Φ/Β έργου στην Κοζάνη, τη χρηματοδότησή του με ευνοϊκούς όρους και με τη συμμετοχή της EBRD, αλλά και την έναρξη των εργασιών κατασκευής εν μέσω μίας πολύ δύσκολης περιόδου για την περιοχή. Οι επενδύσεις σε έργα ενεργειακής μετάβασης και βιώσιμης ανάπτυξης θα αυξάνονται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζοντας την πραγματοποίηση των στόχων μας για βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ομίλου κατά 50% μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη ίσως χρονιά για όλους και πιστεύουμε ότι οι συνθήκες θα ξεκινήσουν να ομαλοποιούνται στα επόμενα τρίμηνα, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην πορεία αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, θα προταθεί προς τη Γενική Συνέλευση η καταβολή ενός μικρότερου μερίσματος που, αφενός εξαρτάται άμεσα από τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους αλλά, κυρίως αντικατοπτρίζει την εκτίμηση για τη θετική πορεία του Ομίλου στο εγγύς μέλλον, παρά τις αυξημένες προκλήσεις.

Τα παραπάνω δε θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς και τις προσπάθειες όλων των εργαζομένων του Ομίλου, που έδειξαν προσαρμοστικότητα και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την ουσιαστική συνεισφορά τους».