Είναι η Νίκη Κεραμέως μια συντηρητική πολιτικός;

Προχθές Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου έγινε νόμος του κράτους το νέο νομοσχέδιο για τα δημόσια πανεπιστήμια της  χώρας. Το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο δεν θα το αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο. Άλλωστε το περιεχόμενο του και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ψήφιση του, μονοπώλησαν την πολιτική επικαιρότητα.  Εκεί που θέλω να σταθώ, είναι στο προφίλ της Υπουργού Παιδείας. Αρκετοί θεωρούν την Νίκη Κεραμέως μια πολιτικό με συντηρητική σταδιοδρομία που εκπέμπει μια συντηρητική χροιά. Πολλές φορές έχει  κατηγορηθεί από διάφορους και ειδικά από την ισοπεδωτική κριτική του διαδικτύου, χωρίς επιχειρήματα, ότι «χαϊδεύει» την εκκλησία, φωτογραφίες της υπουργού με ιερείς έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. Ενώ ακόμα και για το ντύσιμό της έχουν υπάρξει συζήτησεις από γυναίκες δημοσιογράφους. 

Η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη. Η επικοινωνία είναι μέρος του παιχνιδιού, αλλά στο τέλος μετράνε οι πράξεις. 

Το 2015 ψηφίστηκε από την βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Από την Νέα Δημοκρατία, τότε αντιπολίτευση, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο 19 βουλευτές. Ανάμεσα σε αυτούς η σημερινή υπουργός Παιδείας. 

Το Μάιο του 2020 ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων αφόρισε τρία πολιτικά πρόσωπα. Τον Πρωθυπουργό, τον Νίκο Χαρδαλιά και την Νίκη Κεραμέως. 

Πρόσφατα, καθηγητής νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παραιτήθηκε χαρακτηρίζοντας την υπουργό ως σατανίστρια. 

Αυτά τα τρία γεγονότα, στον χορό του δήθεν “προοδευτισμού” θεωρούνται παράσημα. Αντιθέτως, κάποιοι, συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την Υπουργό ως συντηρητική. Αυτό γίνεται διότι η κριτική βασίζεται σε κομματικά και ιδεοληπτικά σύνδρομα. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές  αποτελεί κατά την δική μου άποψη, άκρως προοδευτικό, καθώς θέτει τις βάσεις για πανεπιστήμια δυτικοευρωπαϊκών προδιαγραφών.  Συντηρητικός είναι σήμερα όποιος συντηρεί αυτά που δεν αξίζουν να συντηρηθούν. Προοδευτικός είναι αυτός που θέλει να τα αλλάξει και να τα βελτιώσει. 

Το έργο είναι παιγμένο ξανά. Παρόμοιες ήταν και οι αντιδράσεις το 2011 στο νόμο Διαμαντοπούλου. Η Άννα Διαμαντοπούλου για το συγκεκριμένο χώρο, που του αρέσει η συντήρηση, θεωρείται μια αποτυχημένη υπουργός και πολιτικός. Τόσο αποτυχημένη που αυτή την στιγμή διεκδικεί την προεδρία του ΟΟΣΑ και έχει προκριθεί στο Final-4 των υποψηφίων. 

Η Νίκη Κεραμέως έχει μια συνέπεια στην προοδευτική της πορεία στον χώρο της πολιτικής, με αποκορύφωμα το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. 

Μάριος Λουκάς