Γεωργία: Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός Γκιόργκι Γκαχάρια

Την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα της Γεωργίας ανακοίνωσε ο Γκιόργκι Γκαχάρια, εξαιτίας της κράτησης Προέδρου κόμματος της Αντιπολίτευσης.

Ο Γκαχάρια δήλωσε ότι παραιτείται λόγω της διαφωνίας του με την συνέχιση της κράτησης του Νίκα Μέλια, Προέδρου του κόμματος Ενωμένο Εθνικό Κίνημα.

Δικαστήριο της πρωτεύουσας Τιφλίδα αποφάσισε την συνέχιση της κράτησης του Μέλια, με την αιτιολογία της μη καταβολής εγγύησης. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση της βίας σε διαδηλώσεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2019. Ο Μέλια έχει απορρίψει την κατηγορία αυτή ως πολιτικά υποκινούμενη.

Σε δηλώσεις του ο Γκαχάρια εξέφρασε την ελπίδα να συμβάλλει αυτή η κίνηση στην μείωση της έντασης στη Γεωργία.

Κατόπιν, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι αναστέλλεται η εκτέλεση της δικαστικής εντολής να τεθεί υπό κράτηση ο Μέλια.

Από την πλευρά του, ο Μέλια δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, δηλώνω: Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους αυτής της κυβέρνησης και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για νέες πρόωρες εκλογές».

Ακόμα, ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, Ιρακλί Κομπαχίτζε, είπε ότι αναμένεται η πρόταση νέου υποψηφίου για την αντικατάσταση του Γκαχάρια.

Το Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περσινού Οκτωβρίου, με την αντιπολίτευση να καταγγέλει νοθεία και παραβιάσεις.

Ο Μέλια είχε δηλώσει ότι το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους, ζητώντας την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών.