Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα στις ΠΕ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής- «Σκληρό» lockdown στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου Κρήτης

Mέχρι τις 6 το απόγευμα θα επιτρέπεται η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα στις ΠΕ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλίας, ύστερα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στην ενημέρωση που έκανε επίσης ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Στις περιοχές αυτές από αύριο στις 6 το πρωί θα ισχύουν τα εξής:

Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει, μόνο με τη μέθοδο του click away μόνο της καθημερινές.

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, κουρεία, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν, πάντα μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή.


Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται από τις 13 Φεβρουαρίου.

Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν από αύριο το πρωί στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Πατρέων, Χαλκιδέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

     Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από αύριο στις 6 το πρωί:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους. Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και την ατομική προσευχή.

Αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες κόκκινες περιοχές θεωρούνται οι εξής:

η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο δήμος Εορδαίας, ο δήμος Σπάρτης, ο δήμος Ζακύνθου, ο δήμος Θηβαίων, ο δήμος Τανάγρας, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο δήμος Ρεθύμνης, ο δήμος Τεμπών, ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων και ο
ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και αναλόγως θα λαμβάνονται οι αντίστοιχες αποφάσεις για αυτές τις περιοχές.