Χατζηδάκης στον ΣΕΒ: Ανταγωνιστικότητα με προστασία των εργαζομένων

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Υποθέσεων (εργασιακό νομοσχέδιο, μεταρρύθμιση επικουρικών συντάξεων, κατάρτιση) παρέθεσε στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων (ΣΕΒ) ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συμβαδίζουν με τις εξελίξεις σε οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

Παράλληλα, ο ίδιος έθεσε ως στόχο την επίτευξη υψηλής ανταγωνιστικότητας με σεβασμό στον κόσμο της εργασίας.

Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως ρυθμίζει θέματα που έχουν τεθεί τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους, με προτεραιότητα στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, σημείωσε ότι βασικό ζητούμενο είναι οι πόροι που διατίθενται να ωφελούν τους τελικούς δικαιούχους και να υπάρχει διαφάνεια και αποδοτικότητα. Υπογράμμισε ότι οι σχετικές δράσεις είναι καλοί «αγωγοί» απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις μετά την αποσωλήνωση της οικονομίας από τα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, έκανε αναφορά σε προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως εκείνο για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων) για έξι μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση των νέων εργαζομένων από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Όπως σημείωσε, στόχος είναι η μεταρρύθμιση να είναι εύρωστη και γι’ αυτό έχουν παραγγελθεί τρεις μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική και μελέτη βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους) που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μαζί με το σχέδιο νόμου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων, Παυλίνα Καρασιώτου. 

Από τον ΣΕΒ το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ευθύμιος Βιδάλης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ, . Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής, Αλέξανδρος Χατζόπουλος και ο Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου.