Τσακλόγλου: Υψηλότερες συντάξεις με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Τα πλεονεκτήματα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος συνταξιοδότησης ανέλυσε ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι το νέο σύστημα θα φέρει υψηλότερες συντάξεις, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν επίκειται καμία μείωση. Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα της Σουηδίας, όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των συντάξεων.

Ακόμα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα εφαρμοστεί ως αποτέλεσμα του δημογραφικού προβλήματος. Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος Υφυπουργός επεσήμανε πως δίνεται τόνωση για επενδύσεις, καθώς και σιγουριά στις νεότερες γενιές ότι θα λάβουν σύνταξη. Όπως είπε, «αν λάβουμε υπόψη ότι οι πρώτοι εργαζόμενοι που θα πάρουν σύνταξη θα είναι μετά από 30-40 χρόνια και έχοντας μακροχρόνια απόδοση του συστήματος αυτού, πάμε σε μεγαλύτερες συντάξεις από τις διανεμητικές. Τα άτομα που θα ενταχθούν θα πάρουν υψηλότερες συντάξεις από ό, τι με το υφιστάμενο σύστημα».

Επίσης, είπε ότι ένα σημαντικό τμήμα των πόρων θα επενδύεται στην οικονομία, με αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλότερων μισθών και παραγωγής.

Αναφορικά με την ψήφιση της μεταρρύθμισης, εκτίμησε ότι θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου.

Τέλος, για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, σημείωσε ότι ενδέχεται να λυθεί εντός του 2021. Ωστόσο, η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών και η προετοιμασία των απαραίτητων κωδίκων για κάθε κατηγορία συντάξεων είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.