Σταμπουλίδης: Πρέπει να ανοίξουμε με κανόνες την λειτουργία του εμπορίου

Έτοιμη να ανοίξει είναι η αγορά με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM», ο κ. Σταμπουλίδης είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι έχουμε ήδη τη συνταγή, θα πρέπει να τη δοκιμάσουμε, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει στη ζυγαριά η δημόσια υγεία κι αυτό δεν το συζητάμε, μπορούμε με απλούς κανόνες να προχωρήσουμε στην παράλληλη διαβίωση αυτής της κατάστασης».

Ταυτόχρονα, τόνισε πως «πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να ανοίξουμε με κανόνες, δειλά δειλά τη λειτουργία του εμπορίου, προκειμένου να αρχίσει να κινείται η ελληνική οικονομία».

Επιπλέον, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές προτάσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς θα τεθούν στον Πρωθυπουργό, αποκαλύπτοντας ότι θα προταθεί το άνοιγμα των καταστημάτων με τις μεθόδους click away και click inn shop στις 18 Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος στο click away, επεσήμανε πως αυτή η μέθοδος «πρέπει να τεθεί ξανά σε εφαρμογή, προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια κάποιοι κλάδοι της αγοράς. Δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι με τη μέθοδο αυτή είναι ανοιχτή η αγορά, εν μέσω της πανδημίας, όμως αυτό το εργαλείο διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε συνωστισμό σε κάποιο κλειστό χώρο και ότι για να βγει κάποιος έξω, πρέπει να έχει αποδεδειγμένη παραγγελία και ραντεβού, έτσι ώστε να μπορεί να λάβει το προϊόν».

Ακόμα, τόνισε ότι η λειτουργία του click away από τις 13 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν επιβάρυνε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πρότεινε την υιοθέτηση του εργαλείου click in shop σε καταστήματα ενδυμάτων, υποδημάτων και κοσμηματοπωλείων. Όπως τόνισε, είναι αναγκαίο να συμβεί αυτό, προκειμένου οι επιχειρήσεις να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ώστε να προμηθευτούν τα αντίστοιχα της επόμενης περιόδου.