Ρωσία: Απελευθέρωση του Ναβάλνι ζητούν ευρωπαϊκές χώρες

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές ζητούν ευρωπαϊκές χώρες.

Αρχικά, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε για το ζήτημα: «Η Ρωσία δεσμεύεται από το Σύνταγμά της και από τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς την αρχή του κράτους δικαίου και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Οι αρχές αυτές θα πρέπει, φυσικά, να ισχύουν και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα».

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, κάλεσε την Μόσχα να απελευθερώσει άμεσα τον 44χρονο πολιτικό. «Είναι φρικτό ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, το θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα.

Αντί να διώκει τον κ. Ναβάλνι η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος».

Από την πλευρά του, ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών, Τόμας Πέτρισεκ, μίλησε για πολιτική κράτηση, σημειώνοντας ότι η Ρωσία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η Τσεχία θα προτείνει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.