Νορβηγία: Διαμαρτυρία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για πίνακα Κούρδων πολεμιστριών

Αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Δήμου του Όσλο προκάλεσε μια ζωγραφιά σε δημόσιο κτήριο της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος του Όσλο αποφάσισε την τοποθέτηση σε τοίχο δημόσιου κτηρίου ενός πίνακα που απεικονίζει γυναίκες πολεμίστριες από το Κουρδιστάν με την επιγραφή «Μία κοινωνία δεν μπορεί ποτέ να είναι ελεύθερη χωρίς την απελευθέρωση των γυναικών», η οποία αποδίδεται στον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το έργο είναι δημιούργημα της καλλιτέχνιδας Gelawesh Waledkhani, με καταγωγή από το ιρακινό Κουρδιστάν.

Η αναπαραγωγή της εικόνας προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επικρίνει την δράση του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Υπενθυμίζεται ότι το PKK έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι η εξής:

«Ένας πίνακας που υποτίθεται ότι σχετίζεται με τα «δικαιώματα των γυναικών» αλλά χρησιμεύει ως προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / PYD / YPG επιτρέπεται να προβληθεί σε δημόσιο ανοιχτό χώρο ως μέρος μιας δραστηριότητας που χρηματοδοτείται από τον Δήμο του Όσλο.

Το ότι ο Δήμος του Όσλο επιμένει να διατηρεί στάση υπέρ της τρομοκρατίας παρά τα διπλωματικά μας διαβήματα είναι παραδειγματικό.

Ωστόσο, οι γυναίκες είναι μεταξύ εκείνων που υπέφεραν περισσότερο από τα βάσανα που προκλήθηκαν από το PKK, το οποίο είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση που έχει σκοτώσει περισσότερες από 40.000 ζωές. Το γεγονός ότι το PKK / YPG είναι μια τρομοκρατική και εγκληματική οργάνωση που έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιών, αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κραυγές των μητέρων στο Ντιγιάρμπακιρ, των οποίων τα παιδιά απήχθησαν βίαια και κρατήθηκαν από το PKK, αποτελούν ένα παράδειγμα από αυτή την άποψη. Το PYD / YPG, το οποίο είναι παρακλάδι του PKK στη Συρία, είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες όσον αφορά την κακοποίηση γυναικών.

Αυτή η τρομοκρατική προπαγάνδα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους ανέχονται την τρομοκρατία ότι και αυτοί θα μπορούσαν να πληγούν μια μέρα από αυτή τη μάστιγα».

Ταυτόχρονα, ανάλογο αίτημα εκφράζουν πολίτες τουρκικής καταγωγής της χώρας.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του συμβουλίου πολιτιστικών υποθέσεων της πόλης του Όσλο, Eivor Evenrud, έγραψε στο Twitter ότι η ελευθερία του λόγου και της Δημοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες στη Νορβηγία, τονίζοντας ότι ο πίνακας θα παραμείνει στη θέση του.