Μητσοτάκης προς Τουρκία: Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να ξεκινήσουμε τις επαφές

Να αλλάξει πολιτική κάλεσε την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε στην Λισαβόνα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος παραχώρησε και κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, τόνισε ότι η Ελλάδα αναμένει την τουρκική πρόσκληση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, απαντώντας έτσι στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Α. Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία κάλεσε την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές εντός του Ιανουαρίου.

«Ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις επιλογές της Ευρώπης με την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε «η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με νόημα απευθυνόμενος προς την γείτονα χώρα ότι πλέον «Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές», προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό πρώτο βήμα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου παρουσία του Αντόνιο Κόστα ότι αυτό το εξάμηνο που διανύουμε (στο οποίο προεδρεύει στην Ε.Ε η Πορτογαλία) είναι ένα εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων, καθώς «Είναι κρίσιμο να επιστρέψει η Ευρώπη σε τροχιά ομαλότητας», καλώντας την να ασχοληθεί επισταμένως με το μεταναστευτικό το οποίο όπως είπε αποτελεί και ζήτημα όλης της ηπείρου «αλλά και με ζητήματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και που αφορούν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της άγραφης συμφωνίας των γειτονικών χωρών».

Απευθυνόμενος στον Πορτογάλο πρωθυπουργό τόνισε ότι «Η επιτυχία της Πορτογαλίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδος», υπενθυμίζοντας ότι Λισαβόνα και Αθήνα είναι χώρες του Νότου, με αντίστοιχα βιώματα, συμπληρώνοντας ότι οι διμερείς τους σχέσεις στον οικονομικό τομέα είναι άριστες.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Α. Κόστα στις εκδηλώσεις για την επέτειο 200 ετών από την Ανεξαρτησίας της Ελλάδας φέτος.