Κορωνοϊός: Έτοιμη για συνάντηση με την ΕΕ η AstraZeneca

Η AstraZeneca προετοιμάζεται για συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση της κρίσης που προέκυψε για την διανομή των εμβολίων, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανο-σουηδικής εταιρείας.

Νωρίτερα το περιοδικό Politico μετέδωσε την πληροφορία ότι η συνάντηση επρόκειτο να ακυρωθεί, με την αιτιολογία ότι η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη βάση συμβολαίου να εφοδιάσει την ΕΕ με το εμβόλιό της.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε την Τρίτη: «Οι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη-μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ, επεσήμανε ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν περιμένει από την AstraZeneca να τηρήσει την συμφωνία.