Ιταλία: Κρίση στην κυβέρνηση – Αποχωρεί το κόμμα του Ρέντσι – Όλα τα σενάρια

Κυβερνητική κρίση αντιμετωπίζει η Ιταλία, καθώς το κόμμα του Ματέο Ρέντσι Ζωντανή Ιταλία απέσυρε την στήριξή του στον Τζουζέπε Κόντε, απομακρύνοντας τους Υπουργούς του.

Σε δηλώσεις του ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόσυρση των Υπουργών του από το κυβερνητικό σχήμα, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς. Την ίδια στιγμή, επέκρινε τον Τζουζέπε Κόντε για δημιουργία προσωποκεντρική άσκηση της εξουσίας.

Παρ’ όλα αυτά, επεσήμανε ότι ενδέχεται να επανεξετάσει την στάση του, εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών, αφού υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την στήριξη της κυβέρνησης.

Ο Ρέντσι, πάντως, τόνισε ότι η Ζωντανή Ιταλία θα ψηφίσει υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Από την πλευρά του, ο Τζουζέπε Κόντε κάλεσε τον Ρέντσι να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Η επόμενη μέρα

Τις τελευταίες ώρες αναπτύσσονται όλο και περισσότερα σενάρια για το μέλλον της κυβέρνησης Κόντε στην Ιταλία.

Ένα από αυτά είναι η διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με το κόμμα του Τζουζέπε Κόντε.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας, ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα προσπαθούσε για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης ενότητας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ιταλία θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Το μπλοκ της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, εξέδωσε δήλωση στην οποία δηλώνει ότι οι εκλογές αποτελούν τη μόνη διέξοδο.

Πλέον, όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις του Τζουζέπε Κόντε.