Ισραήλ: Επέκταση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη ζήτησε ο Νετανιάχου

Εντολή για επέκταση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη με την έκδοση αδειών για την κατασκευή 800 κατοικιών έδωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η ενέργεια έχει την στήριξη της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, αφού έχει εκφραστεί σαφής υποστήριξη για την κατασκευή οικισμών, με την Ουάσινγκτον να παίρνει αποστάσεις από την διαχρονική αμερικανική θέση περί παρανομίας του Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην παλαιστινιακή κοινότητα. Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει εκεί την πρεσβεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ το 2010, ο Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο για την δημιουργία οικισμού στη Δυτική Όχθη, υπογραμμίζοντας ότι υπονόμευε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, η κίνηση φαίνεται να έχει προεκλογικό άρωμα, καθώς τον Μάρτιο θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, οι τέταρτες σε διάστημα δύο ετών στη χώρα. Με αυτό τον τρόπο ο Νετανιάχου θα μπορούσε να συγκρατήσει την άνοδο των δεξιών κομμάτων που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά του, το μέλος της Εκτελεστικής Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Βάζελ Αμπού Γιουσέφ, δήλωσε ότι «είναι μια προσπάθεια να αναμετρηθεί με τον χρόνο και να επωφεληθεί από τις τελευταίες ημέρες της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Διαχρονική επιθυμία των Παλαιστινίων είναι η δημιουργία κράτους στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, εδάφη που κατακτήθηκαν από το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Το Ισραήλ δικαιολογεί τον εποικισμό με αναφορές σε ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Στην περιοχή κατοικούν 440.000 Ισραηλινοί ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους.