ΗΠΑ: Πρόεδρος της χώρας ο Τζο Μπάιντεν – Ομαλή μετάβαση της εξουσίας, λέει ο Τραμπ

Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι και επίσημα ο Τζο Μπαίντεν, με το Κογκρέσο να ακυρώνει τις ενστάσεις των Ρεπουμπλικανών για τα αποτελέσματα στην Πενσυλβάνια.

Μετά τα πρωτοφανή έκτροπα για την ιστορία των ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές επικύρωσαν την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν, έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Διαφωνία Τραμπ με το αποτέλεσμα, χωρίς κωλύματα η μετάβαση της εξουσίας

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι διαφωνεί με το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ωστόσο ότι η παράδοση της εξουσίας θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση «αντιπροσωπεύει το τέλος της μεγαλύτερης πρώτης θητείας στην προεδρική ιστορία».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίζαμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι θα μετρηθούν μόνο οι νόμιμες ψήφοι. Ενώ αυτό αντιπροσωπεύει το τέλος της μεγαλύτερης πρώτης θητείας στην προεδρική ιστορία, είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά».

Σενάριο καθαίρεσης του Τραμπ από την προεδρία

Τις τελευταίες ώρες γίνεται έντονα λόγος για την πιθανότητα καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, καθώς και η καταδίκη του από την Γερουσία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σ’ αυτή την εξέλιξη.

Η 25η Τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, αφορά την προεδρική διαδοχή και ανικανότητα.

Το Εδάφιο 4 αφορά καταστάσεις όπου ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του.

Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν εμφανώς στόχο αυτή να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με ειδικούς. Μερίδα ακαδημαϊκών αναφέρει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και πιο ευρέως και για έναν πρόεδρο που είναι επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Αντιπρόεδρος Μαικ Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν. Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Πενς.

Κατόπιν, ο Τραμπ μπορεί να δηλώσει ότι δύναται να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του. Εφόσον ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν αντιταχθούν στην απόφαση του Τραμπ, τότε εκείνος ανακτά την εξουσία. Αν εκφράσουν την αντίθεσή τους στη δήλωση του Τραμπ, το θέμα θα διευθετηθεί από το Κογκρέσο, αλλά ο Πενς θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προέδρου έως τότε.

Η απομάκρυνση του Τραμπ προϋποθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα. Παρ’ όλα αυτά, η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς μπορεί απλά να καθυστερήσει την ψηφοφορία για το θέμα αυτό έως ότου λήξει η θητεία του Τραμπ, δήλωσε ο Πολ Κάμπος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Κατά τον ίδιο, η 25η Τροπολογία θα είναι ένας κατάλληλος τρόπος για να απομακρυνθεί ο Τραμπ από τη θέση, έχοντας το πλεονέκτημα ότι είναι πιο γρήγορη από την παραπομπή του.

Επίσης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Φρανκ Μπόουμαν, ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να παραπεμφθεί για απιστία στο αμερικανικό Σύνταγμα και αθέτηση του όρκου που έλαβε όταν έγινε πρόεδρος.