ΗΠΑ: Παραπομπή του Τραμπ στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης

Υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στη ψηφοφορία που διεξήχθη 232 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής, ενώ 197 τάχθηκαν εναντίον. Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ.

Έτσι, ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος που παραπέμπεται στη Γερουσία δύο φορές με το ερώτημα της καθαίρεσης. Η πρώτη αφορούσε την κατηγορία περί άσκησης πιέσεων στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ. Ωστόσο, η πλειοψηφία της Γερουσίας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ψήφισε κατά, με τον Τραμπ να απαλλάσσεται.

Η καθαίρεση του Τραμπ απαιτεί την θετική ψήφο των 2/3 της Γερουσίας. Παρ’ όλα αυτά, η καθαίρεση ή μη του Τραμπ δεν θα αποφασιστεί πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ σχετίζονται με την υποκίνηση στάσης. Σε περίπτωση καταδίκης, δεν αποκλείεται να μην του επιτραπεί να διεκδικήσει αξίωμα μελλοντικά.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του Τραμπ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος αντιπροσωπεύει τον διχασμό του αμερικανικού έθνους.

Από την πλευρά τους, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που διαφώνησαν με την παραπομπή υποστήριξαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε σε διχασμό της χώρας. Ταυτόχρονα, άλλοι επέκριναν το χρονικό διάστημα για την απόφαση περί παραπομπής.

Την ίδια στιγμή, το Καπιτώλιο είχε μετατραπεί σε φρούριο, αφού μέλη της εθνοφρουράς είχαν αναπτυχθεί με σκοπό την διασφάλιση της τάξης.