ΗΠΑ: Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος στη Γερουσία ζητά την αποπομπή του Τραμπ

Την καθαίρεση του Τραμπ από το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ με επίκληση της 25ης Τροπολογίας ζητά ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Η 25η Τροπολογία, η οποία επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, αφορά την προεδρική διαδοχή και ανικανότητα.

Το Εδάφιο 4 περιλαμβάνει καταστάσεις κατά τις οποίες ο Πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του.

Στόχος είναι η εφαρμογή της όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας. Ωστόσο, ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης ισχυριστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και πιο ευρέως και για έναν Πρόεδρο που είναι επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν.

Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Πενς. Ο Τραμπ μπορεί στη συνέχεια να δηλώσει ότι δύναται να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του.

Εάν ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν αντιταχθούν στην απόφαση του Τραμπ, τότε εκείνος ανακτά την εξουσία. Εάν αντιταχθούν στη δήλωση του Τραμπ, το θέμα θα διευθετηθεί από το Κογκρέσο, αλλά ο Πενς θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προέδρου έως τότε.

H απομάκρυνση του Τραμπ προϋποθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα.

Νωρίτερα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Ιλινόις, Άνταμ Κίνζινγκερ, ήταν ο πρώτος που ζήτησε την καθαίρεση του Τραμπ επικαλούμενος την 25η Τροπολογία.