ΗΠΑ: Ξεκινά η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ στη Γερουσία

Έτοιμη να στείλει το άρθρο για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο για υποκίνηση σε εξέγερση στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Κατά συνέπεια, η Γερουσία θα μετατραπεί σε δικαστήριο, με τις διαδικασίες λειτουργίας της να τίθενται προσωρινά σε αναστολή.

Τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο ίδιο Σώμα, Μιτς ΜακΚόνελ, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τους όρους διεξαγωγής της διαδικασίας.

Οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να προλάβουν τον διορισμό των υποψηφίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, πριν ξεκινήσει η δίκη, για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της διαδικασίας στις πρώτες του ημέρες στον Λευκό Οίκο.

Η απόφαση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να προωθήσει το άρθρο τη Δευτέρα, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ανάλογη ψηφοφορία στη Βουλή, αντιτίθεται με το αίτημα του Ρεπουμπλικανού ΜακΚόνελ για καθυστέρηση της δίκης, ώστε να προετοιμαστεί το επιτελείο του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο ΜακΚόνελ παραδέχθηκε ότι απορρίφθηκε το αίτημά του, εμμένοντας ωστόσο ότι το επιτελείο του τέως Προέδρου πρέπει να έχει χρόνο για την προετοιμασία του.