ΗΠΑ: Δηκτικά σχόλια από Ιράν, Κίνα, Ρωσία και Βενεζουέλα για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Διάθεση για υποτιμητικά σχόλια φαίνεται να έχει προκαλέσει η αναταραχή στις ΗΠΑ εξαιτίας των επεισοδίων στο χώρο του Καπιτωλίου της Ουάσινγκτον.

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, σχολίασε τα γεγονότα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας: «Αυτό που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες το βράδυ και σήμερα δείχνει πάνω απ ‘όλα πόσο εύθραυστη και ευάλωτη είναι η Δυτική δημοκρατία».

Κατόπιν, στην Κίνα υπάρχουν εκτενείς αναφορές στα γεγονότα της Ουάσινγκτον. Αρκετοί πολίτες συνέκριναν τα χθεσινά επεισόδια με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, η εφημερίδα Global Times αναρωτήθηκε ειρωνικά αν πρόκειται για «ένα όμορφο θέαμα», παραφράζοντας τη φράση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, που είχε περιγράψει με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Την ίδια στιγμή, η νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έκανε λόγο για όμορφο θέαμα.

Στη Ρωσία το κρατικό δίκτυο Russia Today δημοσίευσε δήλωση ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου να δηλώνει ότι η αμερικανική δημοκρατία δεν είναι και τόσο σταθερή. Παράλληλα, στο ίδιο μέσο ενημέρωσης φιλοξενείται ανάλυση που επικρίνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σειρά ζητημάτων.

Ανάλογο ύφος επικρατεί και στη Βενεζουέλα, με κρατικούς αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι ο αμερικανικός λαός μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο προς την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κυβερνητική δήλωση επισημαίνεται πως «με αυτό το λυπηρό επεισόδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από από αυτά που δημιούργησαν σε άλλες χώρες με τις πολιτικές επιθετικότητας».