Δένδιας: Είναι η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου της κυριαρχίας της χώρας από το 1947

Ως εξαιρετικά μεγάλη τιμή για τον ίδιο χαρακτήρισε την εισήγηση της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Βουλή για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στο Ιόνιο πέλαγος ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου της κυριαρχίας της χώρας από το 1947.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τον «Καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου το οποίο προβλέπει την αύξηση των χωρικών υδάτων της χώρας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αυτή η άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας για την αύξηση των χωρικών της υδάτων, θα οδηγήσει σε αύξηση της κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Αν συνυπολογιστεί ο χώρος από το κλείσιμο των κόλπων, η αύξηση υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Αύριο Τετάρτη ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Εκεί θα έχει συναντήσεις με τον Ιταλό και τον Πορτογάλο ομόλογό του αντίστοιχα.