Δένδιας: Δεν θα συζητηθούν στις διερευνητικές με την Τουρκία θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Την διαβεβαίωση ότι δεν θα συζητηθούν από αύριο στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών παρείχε ο Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι το ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι μονάχα η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι οι διερευνητικές επαφές, σταμάτησαν με τουρκική υπαιτιότητα τον Μάρτιο του 2016 και για τον λόγο αυτό έχουν πάρει μια “μυθική διάσταση”», συμπληρώνοντας ότι αυτές είναι άτυπες, δηλαδή δεν τηρούνται πρακτικά και καμία πλευρά δεν αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση.

Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα» σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς ως «συλλογική πράξη ιστορικής σημασίας».

«Τα όρια της Ελλάδας μεγαλώνουν. Και μεγαλώνουν με ειρηνικό τρόπο, σε εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με ό,τι αυτό ενέχει.

Διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, όταν κριθεί σκόπιμο», τόνισε.