Βρετανία: Δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Αρνητικά αποφάσισε στο αίτημα των αμερικανικών αρχών για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ δικαστήριο της Βρετανίας.

Ο ιδρυτής των Wikileaks διώκεται για κατασκοπεία και κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικούς υπολογιστές των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να ζητά την μεταφορά του στη χώρα.

Σύμφωνα με τη δικαστή, ο ιδρυτής του Wikileaks είναι πιθανόν να κρατηθεί στις ΗΠΑ σε συνθήκες απομόνωσης, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας με διαδικασίες που δεν θα τον εμπόδιζαν να βρει έναν τρόπο να πάρει τη ζωή του.

Παράλληλα, το δικαστήριο έλαβε υπόψιν στοιχεία εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος αντιμετωπίζει κατάθλιψη.

Έξω από το δικαστήριο βρισκόταν δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον Ασάνζ.

Ταυτόχρονα, η δικηγόρος του και γυναίκα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, Στέλα Μόρις, ξέσπασε σε κλάματα.

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την οριστική απόφαση θα διεξαχθεί το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοση του 49χρονου Ασάνζ για τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks για τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, καθώς και μεταξύ διπλωματικών διαύλων την περίοδο 2010-2011.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ασάνζ βοήθησε την αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο περί κατασκοπείας και δημοσίευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες που έθεσαν σε κίνδυνο τους πληροφοριοδότες.

Ο Ασάνζ αρνείται ότι συνεργάστηκε με την Μάνινγκ για να σπάσει κωδικούς σε αμερικανικούς υπολογιστές και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια ουδενός.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, η δίωξη έχει πολιτικά κίνητρα, διότι τα Wikileaks δημοσίευσαν έγγραφα των ΗΠΑ που έχουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.