Μπάιντεν για Ιράν: Προτεραιότητα η επιστροφή στο πυρηνικό πρόγραμμα του 2015

Διαφορετική προσέγγιση έναντι του Ιράν δείχνει να έχει ο Τζο Μπάιντεν, καθώς προκρίνει μια διαφορετική στρατηγική έναντι της Τεχεράνης σε σχέση μ’ εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015, με στόχο την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

Όπως είπε ο ίδιος, μόνο μέσω της επιστροφής στη συμφωνία «σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας, δεσμευόμαστε σε διαπραγματεύσεις και νέες συμφωνίες για να αυστηροποιηθούν και να παραταθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να συζητήσουμε το βαλλιστικό του πρόγραμμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ αποσύρθηκε από την συμφωνία, προχωρώντας στην εφαρμογή κυρώσεων κατά του Ιράν. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη αποφάσισε να μην εφαρμόσει ορισμένους όρους της πριν από μερικούς μήνες.

Την ίδια στιγμή, η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, υπογραμμίζει ότι μια τέτοια κίνηση συνιστά κίνδυνο για την Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.