Μακρόν: Η ΕΕ απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα έναντι της Τουρκίας

Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

«Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία» τον Οκτώβριο, αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες», σημείωσε ο Μακρόν μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εγκαλείται η Τουρκία για τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και για τις επιθετικές δηλώσεις έναντι γειτονικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, ενώ ζητά από τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

Σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την εξέταση νέων μέτρων.