Κορωνοϊός - Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Πιέσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ για επίσπευση των εγκρίσεων | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κορωνοϊός – Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Πιέσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ για επίσπευση των εγκρίσεων

Φωνές που ζητούν την γρηγορότερη έγκριση των εμβολίων για τον κορωνοϊό παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες σε ΗΠΑ και ΕΕ, μετά τις ανακοινώσεις της Βρετανίας.

Μέχρι στιγμής, ο αμερικανικός FDA πρόκειται να εξετάσει την αίτηση των Pfizer/BioNTech για το εμβόλιο στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η ίδια διαδικασία για το εμβόλιο της Moderna θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αργότερα (17 Δεκεμβρίου).

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεδριάσει για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις 29 Δεκεμβρίου, ενώ για εκείνο της Moderna στις 12 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας τονίζει ότι τηρήθηκαν όλα τα διεθνή πρότυπα, τονίζοντας ότι η έγκριση βασίστηκε στις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Όπως είπε η Τζουν Ρέιν, «μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως την 1η Ιανουαρίου. Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει».

Ταυτόχρονα, η ίδια πρόσθεσε πως «οι εξειδικευμένοι μας επιστήμονες και κλινικοί ιατροί εργάστηκαν όλο το 24ωρο, προσεκτικά, μεθοδικά, διερευνώντας πίνακες και αναλύσεις και γραφήματα για καθένα ξεχωριστά δεδομένο, εκατοντάδες, πάνω από χίλιες σελίδες δεδομένων και με απόλυτη κριτική οπτική, αναλύοντας τα προ-κλινικά στοιχεία, τις κλινικές δοκιμές, τους ελέγχους παρασκευής και ποιότητας και στη συνέχεια την τελική δειγματοληψία».