Κορωνοϊός: Έγγραφα του CNN δείχνουν ότι η Κίνα απέκρυπτε κρούσματα

Συγκάλυψη των κρουσμάτων κορωνοϊού από τις κινεζικές αρχές στα πρώτα στάδια της πανδημίας δείχνει αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN.

Ειδικότερα, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που απασχολείται στο σύστημα υγείας της Κίνας διέρρευσε στο CNN 117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, της πόλης από την οποία φαίνεται να ξεκίνησε η πανδημία που συγκλονίζει τον πλανήτη.

Τα συγκεκριμένα έγγραφα δείχνουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας απέκρυπτε σημαντικά στοιχεία για τον κορωνοϊό από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, τα στοιχεία δεν φανερώνουν συγκάλυψη. Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνεται απόκλιση όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι σε σχέση με όσα δημοσιεύονταν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 Φεβρουαρίου Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να ανέρχεται σε περισσότερα από 40.000. Ωστόσο, έγγραφο με την ένδειξη «εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ διατηρείστε το απόρρητο», το CDC της επαρχίας Χουμπέι κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, με 2.345 «επιβεβαιωμένα κρούσματα», 1.772 «κλινικά διαγνωσμένα κρούσματα» και 1.796 «ύποπτα κρούσματα».

Επιπλέον, έκθεση από τις αρχές Μαρτίου αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση ανέρχεται σε 23,3 ημέρες. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό δυσκόλεψε την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

Ακόμα, τα έγγραφα δείχνουν ότι στα τέλη του 2019 είχε ξεσπάσει στη Χουμπέι επιδημίας γρίπης, με τα κρούσματά της να είναι 20 φορές περισσότερα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Αυτή η επιδημία επηρέασε την Ουχάν, το Γιτσάνγκ και το Σιανίνγκ.

Το CNN επισημαίνει ότι, βάσει των εγγράφων, η επιδημία της γρίπης και το ξέσπασμα του κορωνοϊού δεν συνδέονται, όμως η έκταση της επιδημίας της γρίπης δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Ειδικοί είπαν στο CNN ότι η επιδημία της γρίπης ενδέχεται να δυσκόλεψε τις κινεζικές αρχές να εντοπίσουν και να δώσουν προσοχή σε νέους ιούς.

Μέχρι στιγμής το Πεκίνο δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες του CNN.