Η «επόμενη ημέρα» μετά την πανδημία

Είμαστε ήδη στο κατώφλι της λύσης του δραματικού προβλήματος «κορωνοϊός» που μας ταλαιπώρησε όλους και μας δοκίμασε πολύ επί έναν χρόνο. Έρχονται (είναι κυριολεκτικά στον δρόμο!) τα εμβόλια και σταδιακά, μέχρι αρχές καλοκαιριού, θα έχει τελειώσει επί της ουσίας αυτή η πανδημία.

Αμέσως μετά ή και παράλληλα, θα «τρέχουν» μια σειρά από ερωτήματα για το «που πάει η ζωή» σε οικονομικό επίπεδο. ΚΑΝΕΙΣ δεν αντέχει άλλη μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης πολλών ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Eλπίδα» πρέπει να αποτελέσει την αρχική κινητήριο δύναμη για αλλαγές, την πυξίδα! Όταν η πρώτη βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι αοριστίες, τότε είναι εγγυημένο ότι θα δράσει και σε ψυχολογικό επίπεδο μέσα στις κοινωνίες!

Εξηγούμαι: Οι κοινωνίες σήμερα, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου- κι όχι μόνο στο δυτικό ημισφαίριο- χρειάζονται όσο τίποτα μια ελπίδα, ένα όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Για την πραγματική βελτίωση των συνθηκών ζωής σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Αμέσως μόλις τελειώσουμε με το υγειονομικό σκέλος, χρειάζεται πολλή προσπάθεια από όλους για να υποστηριχτεί το αφήγημα της «επόμενης μέρας» μετά την πανδημία. Εκεί ακριβώς θα κριθούν όλα για το μέλλον, ιδιαίτερα της πατρίδας μας.

Οι πάντες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και ίσες ευκαιρίες!

Και καλύτερη ζωή κατά την κρίση μου- φαντάζομαι και για την πλειοψηφία των συμπολιτών μου- μιλώντας πρακτικά και όχι αόριστα σημαίνει:

1. Πλήρης και άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους- Γενναία αύξηση κρατικών κονδυλίων για ΕΡΕΥΝΑ και προγράμματα πρόληψης ασθενειών.

2. Παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων από τα εκπαιδευτικά συστήματα και πρόσβαση για όλους.

3. Διασφάλιση εργασιακών κεκτημένων μέσω της νομοθεσίας.

4. Δράσεις από τους αρμόδιους φορείς για εύρεση καλύτερων θέσεων εργασίας, καλύτερα αμειβόμενων, σε καλύτερες συνθήκες.

5. Πιο εύκολες διαδικασίες για έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πάντα στα πλαίσια των νόμων.

6. Πολιτικές για καλύτερο περιβάλλον, επιμόρφωση για οικολογική συνείδηση, η οποία θα εξασφαλίσει σε πολλές περιπτώσεις και την ενεργειακή αυτονομία.

7. Πλήρης προστασία των Συνταγματικών Ελευθεριών των πολιτών, σε κάθε επικρατούσα συνθήκη, έκτακτη ή μη. ΚΑΜΙΑ έκπτωση σε τίποτα.

8. Δίχτυ μόνιμης κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους και όλες τις ευπαθείς (απ΄ όλες τις αιτίες), ομάδες (όταν βλέπεις άστεγους πχ. ή γενικά κοινωνικά περιθωριοποιημένους σημαίνει ότι κάτι έχει γίνει λάθος). Κανείς δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο!

9. Ασφάλεια εντός χώρας, με σχέδιο καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών (στοχευμένες δράσεις εκεί που πρέπει, όταν υπάρχει πρόβλημα και κίνδυνος και όχι ανόητη επίδειξη δύναμης εν γένει, χάριν εντυπώσεων), ώστε να εμπεδωθεί όντως το αίσθημα «ασφάλειας του πολίτη».

10. Ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, αξιοποιώντας και τα ψηφιακά συστήματα.

11. Πανίσχυρη αποτρεπτική ικανότητα των Ε.Δ κάθε χώρας, έναντι εξωτερικών κινδύνων. Προετοιμάσου για πόλεμο, εάν θέλεις να εξασφαλίσεις τελικά την ειρήνη, όπως λένε.

Όλα τα άλλα είναι αποτυχία του συστήματος. Σκεφτείτε εσείς κατά πόσο σε αυτά τα 11 σημεία έχουμε πραγματική πρόοδο έως σήμερα ή όχι. Όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο… Κατά την άποψή μου, απέχουμε ΜΙΛΙΑ από αυτούς τους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Είτε σκόπιμα, είτε λόγω αδυναμιών του «συστήματος». Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού.

Ε λοιπόν, τώρα θα κριθούν από τις κοινωνίες όλοι οι Θεσμοί, όλες οι πολιτικές παρατάξεις. Από τα λόγια και τα ευχολόγια, πρέπει να περάσουν στην πράξη. Μετά από 12 χρόνια καταστροφής, ή θα πάμε μπροστά, ή πίσω στον οικονομικό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, ο καθένας οφείλει ατομικά να παλέψει όσο μπορεί για μια καλύτερη ζωή, με όσες δυνάμεις διαθέτει, αξιοποιώντας όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκομίσει.

Ακόμα κι έτσι πάντως, υπό τις σημερινές συνθήκες αυστηρών περιορισμών, η ζωή θα νικήσει στο τέλος! Ελπίζω κι εύχομαι μέσα από τα βάθη της ψυχής μου, του χρόνου τέτοια μέρα να μην υπάρχει ούτε κορωνοϊός, ούτε περιοριστικά μέτρα, όπως δηλαδή αναμένεται. Να έχουμε ξεμπερδέψει.

Ωστόσο αυτό που μετράει σήμερα είναι ότι στην πλειοψηφία μας είμαστε καλά, υγιείς ακόμα, και κάθε δυσκολία, κάθε αναποδιά, δεν θα μας πτοήσει, το πιστεύω βαθιά. Στο τέλος θα νικήσουμε ξανά! Έχουμε περάσει πάρα πολλά (απλά σκεφτείτε το πόσα…!), στο τέλος όμως- κι αυτό μένει- βγήκαμε αλώβητοι απ’ όλα, με την βοήθεια του Θεανθρώπου!

Χρόνια πολλά σε όλους!

Δημήτρης Κυριακού

— Φωτό από politis.com.cy