ΗΠΑ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ ύψους 740 δις δολαρίων, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις στην Τουρκία για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το νομοσχέδιο πέρασε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά, με τον λόγο να περνά στη Γερουσία.

Αναφορικά με τους S-400, σημειώνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του. Έτσι, αν ψηφιστεί άμεσα, τις κυρώσεις θα υποχρεωθεί να επιβάλλει ο Τραμπ.

Παρ’ όλα αυτά, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την διάταξη περί ακύρωσης της απόφασης μετά από ένα χρόνο από τον Αμερικανό Πρόεδρο υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

  • η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί,
  • κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί,
  • ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επανάκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει διαφωνίες με ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου, καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να μην το ψηφίσουν.

Ωστόσο, η πλειοψηφία που σχηματίστηκε παρέχει το δικαίωμα να παρακαμφθεί η θέση του Αμερικανού Προέδρου.