ΗΠΑ: Υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400 ψήφισε το Κογκρέσο

Θετική ψήφο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2021 έδωσε κατά συντριπτική πλειοψηφία το Κογκρέσο, ανοίγοντας τον δρόμο για κυρώσεις στην Τουρκία.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 83 Γερουσιαστές, ενώ 14 ψήφισαν αρνητικά.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας για την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία εντός 30 ημερών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων στη Σούδα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, υπογραμμίζεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να καλείται να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να ασκήσει βέτο κατά της εφαρμογής του νομοσχεδίου. Ο λόγος είναι το αίτημά του για την κατάργηση του τμήματος 230 του Communications Decency Act του 1996 σχετικά με το διαδίκτυο και την προστασία διαδικτυακών εταιριών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί εκ νέου στο Κογκρέσο, όπου θα απαιτηθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3. Εάν δεν ψηφιστεί φέτος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από το νέο Κογκρέσο που θα συνεδριάσει στις αρχές του επόμενου έτους.