Ζάεφ: Θα ενταχθούμε στην ΕΕ ως «Μακεδόνες» που μιλούν «μακεδονικά»

Την πεποίθησή του ότι η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί με την μακεδονική ταυτότητα στην ΕΕ εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανάρτηση στο Facebook ο Ζάεφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. ως “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα». Όπως έγραψε αναλυτικά, «ο “Μακεδονικός” λαός, κοιτούσε πάντοτε και συνεχίζει να κοιτάει προς το μέλλον. Όλα τα προβλήματα, οι κατοχές και οι αποκλεισμοί ξεπεράστηκαν και ξεπεράστηκαν λόγω της επιθυμίας για ένα καλύτερο αύριο και μια καλύτερη ζωή. Έτσι είναι και τώρα. Προσβλέπουμε στην Ευρώπη, αυτός είναι ο μοναδικός μας δρόμος για ένα καλύτερο αύριο. Αφήνουμε την απομόνωση στο παρελθόν επειδή γνωρίζουμε ότι το “Μακεδονικό” μέλλον είναι ευρωπαϊκό. Με αυτό το όνομα, συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις. Είναι τόσο ευρωπαϊκό όσο και “Μακεδονικό” Θα ενταχθούμε ως “Μακεδόνες” που μιλούν τη ‘‘μακεδονική’’ γλώσσα».

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος δημοσίευσε την επιστολή του Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, στην οποία εκφράζεται η απογοήτευση της Ουάσινγκτον για το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα, εξαίρεται ο ρόλος της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO, ενώ υπογραμμίζεται πως «η ένταξη στην ΕΕ παραμένει κρίσιμο αμοιβαίο συμφέρον και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας τη διεξαγωγή της διακυβερνητικής διάσκεψης για τη Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας».