Ερντογάν: Θα απογοητεύσουμε όσους μας επιτίθενται

Την έντονη ενόχλησή του με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S – 400 εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε, αρχικά: «Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία σαν μέλος του ΝΑΤΟ. Αν επιβάλλονται κυρώσεις σε μέλη συμμαχίας, τότε τι είδουςε συμμαχία είναι αυτή;».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν την πώληση των δικών τους αμυντικών συστημάτων σε εμάς. Έτσι στραφήκαμε στη Ρωσία, για να ενισχύσουμε το αμυντικό μας σύστημα και οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το όπλο των κυρώσεων για να εμποδίσουν τις ανάγκες μας».

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία έχουμε μεγάλη δύναμη, μας διακρίνει ενότητα και αλληλεγγύη. Θα απογοητεύσουμε όσους μας επιτίθενται τώρα, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Προσπαθούν να μας απομονώσουν και να μας απομακρύνουν με μονομερείς ενέργειες. Η ΕΕ μας απείλησε με κυρώσεις, οι ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις προχθές. Το λέω ξεκάθαρα: από το 2017 δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις CAATSA από τις ΗΠΑ σε καμία χώρα. Για πρώτη φορά επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία σαν μέλος του ΝΑΤΟ. Μας θέλουν εξαρτημένους».

Τέλος, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι το εγχείρημα ξεκίνησε από το 1974.