Εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου - Βιετνάμ | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – Βιετνάμ

Διμερή εμπορική συμφωνία με σημαντικά οφέλη υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ στο Ανόι.

Η συμφωνία, που υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες, προβλέπει την εξάλειψη των δασμών κατά 99% στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών μετά από επτά χρόνια.

Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφεληθεί κατά 36 εκατομμύρια λίρες από την εξάλειψη των δασμών, ενώ το Βιετνάμ κατά 114 εκατομμύρια λίρες.

Όπως είπε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου του Βιετνάμ, Τραν Τουαν Αν, οι δύο πλευρές βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις από τον Αύγουστο του 2018.

Σε δήλωσή τους οι δύο χώρες επισημαίνουν «την στρατηγική δέσμευσή τους στο διεθνές εμπόριο, την ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων και επενδύσεων», προσθέτοντας πως «η συμφωνία διμερούς ελεύθερου εμπορίου παρέχει ζωτική συνέχεια στην ταχέως αναπτυσσόμενη και δυναμική εμπορική σχέση μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Βιετνάμ στην Ευρώπη, με την αξία των προϊόντων που εξάχθηκαν στην χώρα να ανέρχεται σε 4,6 δισεκατομμύρια λίρες το 2019, την ώρα που οι βρετανικές εξαγωγές στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιστοιχούσαν σε 600 εκατομμύρια λίρες.

Νωρίτερα, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε εμπορική συμφωνία με την Σιγκαπούρη.