Τσίπρας: Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά είναι και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου

«Προβοκατόρικη, βλακώδη και αχρείαστη» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων, καλώντας την «να αποσύρει την αντισυνταγματική διάταξη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δήλωσή του στη Βουλή, απέρριψε την πρόταση- κάλεσμα του πρωθυπουργού να μεταβούν αύριο οι έξι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής στον χώρο του Πολυτεχνείου και να καταθέσουν στεφάνι. Αντ΄ αυτού, αντιπροσωπεία του κόμματος θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ «σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης».

Θεωρεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε «αντί να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το δόγμα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ήταν η εξής:

«Επικοινώνησα με τους 4 αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε σχέση με την απόπειρα κλιμάκωσης της όξυνσης, μιας τεχνητής έντασης, από την πλευρά της κυβέρνησης, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Νομίζω και οι 4 συμμερίζονται αυτή την ανησυχία.

Η κυβέρνηση χωρίς κανένα λόγο, ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, 8 μήνες, έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι τον δρόμο του διαλόγου όχι να συνεννοηθεί μαζί τους, αλλά το δόγμα του αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Μια αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για 4 μέρες.

Αυτή η απόφαση, δεδομένου ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της υγείας, ήταν βλακώδης, αχρείαστη, προβοκατόρικη. Και το λέω με όλη την επίγνωση του όρου.

Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε σήμερα να κάνει μια δήλωση, μιλώντας δήθεν ενωτικά απέναντι στο διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για άλλη μια φορά προανήγγειλε τη θέση και στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε οι 6 αρχηγοί -και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας 7- να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες.

Κατανοώ ότι βρίσκεται σε πανικό και σε αδυναμία να απευθυνθεί με ευθύνη απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις και στους πολίτες. Εμείς, για άλλη μια φορά τον καλούμε να αποσύρει αυτή την αντισυνταγματική διάταξη.

Καλώ τους πολίτες, να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, αλλά ταυτόχρονα και να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας υγείας.

Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά είναι και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και να μην αφήσουμε να μπει σε καραντίνα και η δημοκρατία μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο θα προβεί σε μια συμβολική πράξη. Δεν θα βρεθούμε στο χώρο του Πολυτεχνείου, για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια, γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μια εξέγερση για την ελευθερία και δεν μπορεί 47 χρόνια μετά να γιορτάζεται σε ένα στρατόπεδο καταστολής με την παρουσία εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων ανδρών των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης.

Το Πολυτεχνείο μπορεί να γιορταστεί στις καρδιές μας, στην ψυχή μας, στο κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Επιτροπής Συντονιστικής Κατάληψης του 1973, στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα σε κάθε νομό πενταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα για να τιμήσει τους νεκρούς διότι για εμάς ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει, είναι διαρκής και είναι ένας αγώνας που αφορά κάθε μέρα, στο σήμερα και στο αύριο αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.