Τουρκία – Υπ. Ενέργειας: Οι έρευνες στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν

Τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο διετύπωσε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Στο περιθώριο της αναχώρησης του γεωτρύπανου «Κανούνι» για τη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ προανήγγειλε την διάθεση της Άγκυρας να συνεχιστούν οι έρευνες, δηλώνοντας με νόημα ότι «οι έρευνές μας στην περιοχή θα συνεχιστούν και κανείς δεν θα μας σταματήσει. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Κατόπιν, αναφέρθηκε στην δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας: «Το Γιαβούζ ολοκλήρωσε τις  γεωτρήσεις στην περιοχή Seljuk-1 (στα δυτικά της Κύπρου), στα 6.000 μέτρα. Τα αποτελέσματα των ερευνών αφήνουν υποσχέσεις και ελπίζουμε πως θα προχωρήσουμε σε νέες γεωτρήσεις στην περιοχή. Θέλουν να μας επιβάλλουν κανόνες ανάλογους με αυτούς της Συνθήκης των Σεβρών στη Γαλάζια Πατρίδα μας, αγνοώντας τους διεθνείς κανονισμούς. Οι χάρτες που μας έχουν ετοιμάσει, έχουν θαφτεί στα νερά της Μεσογείου. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο ορισμένοι ζητούν δικαιώματα σε ολόκληρη, σχεδόν, τη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής».

Τέλος, κάλεσε τις γειτονικές χώρες σε διάλογο, επιχειρώντας να δείξει διαλλακτική στάση. «Όλες μας οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανονισμούς, όπως αυτοί έχουν θεμελιωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Εμείς καλούμε πάντα τους συνομιλητές μας στο τραπέζι για να συζητήσουμε, δεν θέλουμε εντάσεις, δείχνουμε πάντα μια εποικοδομητική στάση. Λέμε πως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Δεν συμφέρει κανέναν να μπει σε περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση», είπε χαρακτηριστικά.