Τουρκία: Προφυλάκιση πολίτη λόγω σχολίων κατά του Ερντογάν

Στη φυλακή οδηγήθηκε ένας πολίτης στην Τουρκία εξαιτίας σχολίων κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο 49χρονος Ισμαήλ Ντεμιρμπάς έκανε δηλώσεις στην Αττάλεια σε ρεπόρτερ που πραγματοποιεί συνεντεύξεις στο YouTube μέσα από το κανάλι «Kedine Muhabir».

Κατά την διάρκεια των δηλώσεων ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί  ένα σύστημα χειραγώγησης παρόμοιο μ’ εκείνο της Ναζιστικής Γερμανίας, προσθέτοντας πως ο Ερντογάν πρέπει να καταδικαστεί για προδοσία.

Ακολούθως, ο ρεπόρτερ είπε στον 49χρονο πολίτη: «Ανέφερες πράγματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για σένα. Μη φοβάσαι. Μπορούμε να κόψουμε μερικά μέρη». Από την πλευρά του, ο πρώτος απάντησε: «Αν κόψετε κάποια μέρη, δεν κάνετε τη δουλειά σας. Πρέπει να μεταφέρετε το σύνολο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε, αν αγαπάμε τη χώρα μας».

Τελικά, ο Ντεμιρμπάς συνελήφθη την Πέμπτη και προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «προσβολής κατά του Προέδρου».

Στο άκουσμα της είδησης το Twitter γέμισε με hashtags με το όνομα #ismaildemirbaş, με τους χρήστες να ζητούν την απελευθέρωσή του.

Το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί πεδίο έντονων συζητήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πολλοί εντός Τουρκίας καταγγέλλουν την κυβέρνηση Ερντογάν για αυταρχισμό, ενώ και στις ΗΠΑ έχουν γίνει αναφορές στο θέμα κατά το παρελθόν.