Τουρκία: Επίθεση κατά της ΕΕ για τα Βαρώσια

Επίθεση κατά του ύπατου αρμοστή της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ για την ανακοίνωση που εξέδωσε για τα Βαρώσια εξαπέλυσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αρχικά, σημειώνεται ότι το «τα μέρη του Κυπριακού είναι ξεκάθαρα. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο εάν ληφθεί ως βάση η βούληση των δύο ‘λαών’ στο νησί που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Η ΕΕ η οποία έχει αποκτήσει την συνήθεια να αγνοεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ, τώρα τολμά να απορρίπτει τη βούληση του ‘Τ/κ’ λαού για λύση. Η ΕΕ η οποία δεν αναφέρεται στον ‘Τ/κ λαό’ σε καμιά από τις δηλώσεις της και που έχει επιβραβεύσει την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ με ένταξη, που δεν έχει εκπληρώσει καμιά από τις υποσχέσεις της στους Τ/Κ, δεν αναμένεται να συμβάλει στη λύση».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως «η απόφαση που έλαβε η τδβκ για τα Βαρώσια και την οποία στήριξε πλήρως η Τουρκία, στοχεύει όχι στην πρόκληση νέας θυματοποίησης, αλλά στην κατάργηση της παρούσας θυματοποίησης. Οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Με τον ίδιο τρόπο, οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του ‘λαού’. Στις τελευταίες ‘εκλογές’ η βούληση του ‘Τ/κ λαού’ διαμορφώθηκε για να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης των δύο κρατών».

Επιπλέον, η Άγκυρα καλεί όλους να σεβαστούν την επιθυμία της τουρκοκυπριακής κοινότητα, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για μη ισότιμη αντιμετώπιση των Τουρκοκυπρίων ως εταίρων.

Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την ΕΕ να διεκπεραιώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004.