Τέλη κυκλοφορίας: Οι τρόποι πληρωμής και η εκτύπωση

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν εκδοθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πληρωμή

Η καταβολή του ποσού των τελών κυκλοφορίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

  • Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)
  • Με web banking
  • Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)

Η ΑΑΔΕ συνιστά στους υπόχρεους να αποφεύγουν την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Εκτύπωση

Η εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, αν υπάρχουν κωδικοί στο TAXISNET, η αναζήτηση γίνεται ως εξής:

Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet.

Σε περίπτωση μη κατοχής κωδικών, προβλέπεται η ακόλουθη διαδικασία:

Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet ή Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet.

Τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Την ίδια στιγμή, η κατάθεση των πινακίδων μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία στην αρμόδια ΔΟΥ. Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η πρωτοβουλία ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, η οποία τελικά υιοθετήθηκε.