Συμφωνία ΕΕ – Κίνας για την συνεργασία και την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων

Σε συμφωνία για την συνεργασία και την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων κατέληξαν ΕΕ και Κίνα.

Κατά συνέπεια, μια λίστα με 100 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα διατροφής, όπως οι Queso Manchego, Polska Wodka, Feta, Munchener Bier, Irish whisky και Ouzo, θα προστατεύονται νόμιμα στην Κίνα από απομιμήσεις και κακή χρήση προϊόντος.

Αντίστοιχα, μια λίστα 100 κινεζικών προϊόντων, όπως τα Pixian Dou Ban (Pixian Bean Paste), Anji Bai Cha (Anji White Tea) και Panjin Da Mi (Panjin Rice) θα προστατεύονται εντός της ΕΕ.

Η συμφωνία έχει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (11 Νοεμβρίου) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 Νοεμβρίου), ενώ μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021.

Παράλληλα, προβλέπεται μηχανισμός για την προσθήκη περισσότερων GI στη συνέχεια, καθώς επίσης και επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας μέσα σε τέσσερα χρόνια με στόχο την κάλυψη επιπλέον 175 γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές.

Η συνεργασία ΕΕ – Κίνας στο πεδίο της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων ξεκίνησε από το 2006, με την προστασία δέκα προϊόντων κάθε πλευράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Κίνα υπήρξε ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για προϊόντα γεωργικής διατροφής στην ΕΕ, αξίας 14,5 δισ. ευρώ, ενώ συνιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό για εξαγωγές προϊόντων της ΕΕ που προστατεύονται από GI, αντιπροσωπεύοντας το 9% σε αξία.