Στουρνάρας: Βιώσιμο το δημόσιο χρέος για τα επόμενα δέκα χρόνια

Βιώσιμο είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μέχρι το 2030 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες, ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Στουρνάρας συνέστησε το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας του Δημοσίου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλού κινδύνου αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, παρέχοντας εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το δημόσιο χρέος προέρχονται από τους όρους δανεισμού, τους ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των παρεχόμενων εγγυήσεων που έχουν δοθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Κατόπιν, υπογράμμισε την σημασία της ετοιμότητας για την επάνοδο στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία για την ανάγκη ορθής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.