Πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το ΕΣΥ πάση θυσία

Ύστερα από τα νέα δραματικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο κορωνοϊός έχει ζώσει ξανά την Ελλάδα ολόκληρη. Κατά τα φαινόμενα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν θα αποφύγουμε ένα νέο γενικό (έστω και σύντομο) lockdown.

Το ΕΣΥ είναι στα κόκκινα εδώ και καιρό και πλέον- με έναν χειμώνα μπροστά μας και αβέβαιο το πότε θα έχουμε το εμβόλιο στην διάθεσή μας- πρέπει, είναι ανάγκη να ενισχυθεί με ταχείες διαδικασίες το ΕΣΥ.

Όπως σωστά κατά καιρούς και περισσότερο τώρα έχουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης υποστηρίξει, πρέπει να μπουν στη μάχη κατά του ιού και κάποιες ιδιωτικές μονάδες υγείας, κυρίως σε επίπεδο ΜΕΘ.

Εκτός από αυτό, κρίνεται επιβεβλημένο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, σε μόνιμες θέσεις, για να στηρίξουν την γιγαντιαία προσπάθεια, την στιγμή που ήδη το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων έχει κουραστεί πολύ από τον αγώνα 7-8 μηνών κόντρα στον Covid-19.

Mεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού πρέπει να δοθεί στην υγεία, καθώς είναι ζωτικής σημασίας να καλυφθούν όλο και περισσότερες ανάγκες κόντρα στον φονικό ιό. Βεβαίως να διευρυνθεί η δωρεάν πρόσβαση στους πολίτες ώστε να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ όλο και περισσότεροι και να έχουν την ευκαιρία για γρήγορη και ασφαλή διάγνωση.

Είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με θυσίες, με γενναιότητα και κατάματα. Κάθε καθυστέρηση, μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστάσεις Ιταλίας την περασμένη άνοιξη.

Προφανώς και η οικονομία θα πιεστεί κι άλλο. Το μέλλον θα είναι δύσκολο για έναν χρόνο. Όμως εάν δεν αντιμετωπίσεις το «εδώ και τώρα» γρήγορα και αποτελεσματικά, το αύριο θα είναι εξόχως χειρότερο.

Δημήτρης Κυριακού