ΠΟΥ: Ξεκινά έρευνα στην Ουχάν για την προέλευση του κορωνοϊού

Έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού στην Ουχάν της Κίνας ετοιμάζεται να ξεκινήσει από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέχρι στιγμής η κυρίαρχη εκδοχή επισημαίνει ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από τις νυχτερίδες, ενώ μεταφέρθηκε στους ανθρώπους μέσω ενδιάμεσου ξενιστή.

Σημειώνεται ότι η επιδημία SARS της περιόδου 2002-04 πιστεύεται ότι προήλθε από τις νυχτερίδες με ενδιάμεσο ξενιστή το νηκτερευτή.

Η ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται να ξεκινήσει την έρευνα από την Ουχάν. Μεταξύ άλλων, θα ληφθούν συνεντεύξεις από τους πρώτους ασθενείς που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό. Την ίδια στιγμή, θα εξεταστούν δείγματα αίματος που λήφθηκαν από το υγειονομικό προσωπικό της Ουχάν μερικούς μήνες πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Ακόμα, θα διεξαχθεί έρευνα στην αγορά τροφίμων της Ουχάν, καθώς ορισμένοι ασθενείς είχαν επισκεφθεί την συγκεκριμένη αγορά λίγο πριν την εμφάνιση της νόσου.

Στη συνέχεια, η έρευνα θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κορωνοϊός εμφανίστηκε αρχικά εκτός Κίνας.

Η διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ γύρω από την προέλευση του κορωνοϊού αποτελεί στοιχείο που ίσως δυσχέραινε την πορεία των ερευνών. Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι η επιστήμη τοποθετείται πάνω από πολιτικές επιδιώξεις στην αναζήτηση της προέλευσης του ιού.