Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες αναχώρησαν από τα νησιά του Αν. Αιγαίου για κέντρα φιλοξενίας | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες αναχώρησαν από τα νησιά του Αν. Αιγαίου για κέντρα φιλοξενίας

1000 τουλάχιστον πρόσφυγες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είχαν δικαίωμα μετακίνησης έφυγαν χθες από τα νησιά του Αιγαίου με κατεύθυνση το λιμάνι του Λαυρίου με ειδικά ναυλωμένο από το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, πλοίο «Νήσος Σάμος».

Οι μετανάστες αυτοί πρόκειται να μοιραστούν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Δηλώσεις για το γεγονός αυτό έκανε ο Νότης Μηταράκης ο οποίος βρέθηκε στο λιμάνι της Χίου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έβαλε τρεις στόχους οι οποίοι ήταν η αποσυμφόρηση των νησιών, η μείωση των ροών και η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας. Σημείωσε ότι οι ροές μειώθηκαν κατά 96% μέσα σε λίγους μήνες.

«Ο Οκτώβριος κλείνει με αφίξεις από τη θάλασσα μόλις 113 μεταναστών. Τέτοιο αριθμό αφίξεων έχουμε να δούμε πάνω από 15 χρόνια! Από τα νησιά αναχωρούν συνεχώς αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, για παράδειγμα, χθες και σήμερα έφυγαν περί τα 370 άτομα, έχουν φύγει οι μισοί από τους διαμένοντες σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ο τρίτος μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας. Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με τη λειτουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θα το καταφέρουμε και αυτό» σημείωσε ο υπουργός.