ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Οικονομική ενίσχυση σε 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά

Οικονομική βοήθεια προς τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι αυξημένο, με την καταβολή του να ορίζεται για τις 30 Δεκεμβρίου.

Συνολικά 256.562 νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στην οικονομική ενίσχυση, ενώ οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 482.335. Όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός, «αποδεικνύουμε έμπρακτα την αυξημένη μέριμνα απέναντι στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, με ένα έκτακτο επίδομα συμπληρωματικό της τακτικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και των ευεργετημάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του εισοδήματος».

Υπενθυμίζεται ότι το εγγυημένο ποσό έχει ως εξής:

  • Για παράδειγμα, νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Έτσι, με την διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 600 ευρώ.

Επιπλέον, για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού αντιστοιχεί προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

  • Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.

Αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, αυτό θα υπολογιστεί με βάση το επίδομα έως 800 ευρώ όσον αφορά το μήνα Νοέμβριο για όσους είναι σε αναστολή ή είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους. Παρ’ όλα αυτά, για τους προηγούμενους μήνες το δώρο θα υπολογιστεί για όσους βρίσκονται σε αναστολή με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η αναλογία του δώρου που σχετίζεται με την περίοδο κατά την οποία η σύμβαση του μισθωτού μπαίνει σε αναστολή, θα δοθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζόμενους και όχι μέσω των εργοδοτών.