Ξεπέρασαν τους 1000 συνολικά στη χώρα οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού

Το φράγμα των 1000 εχθρών έσπασαν δυστυχώς οι θάνατοι από κορωνοϊό στην χώρα μας, καθώς μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, ακόμα 13 συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών από τον ιό.

Συγκεκριμένα αυτήν την στιγμή σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι νεκροί έφτασαν τους 1010.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τις κλίνες ΜΕΘ που όλο και περισσότερο γεμίζουν με διασωληνωμένους ασθενείς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Λάρισα, η Πέλλα και η Ημαθία.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων, με 38 νεκρούς. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 96.9% από αυτούς είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η εμπειρία της άνοιξης από άλλες χώρες έδειξε ότι χρειάζονται περίπου 15 ημέρες από το lockdown για να υπάρξει μείωση των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους.

Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες αργότερα να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.