Μπούρλα (Pfizer): Άμεση διανομή του εμβολίου για τον κορωνοϊό μετά την έγκριση

Έτοιμη να προχωρήσει στην διανομή του εμβολίου για τον κορωνοϊό μετά την έγκριση από την FDA είναι η Pfizer, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Άλμπερτ Μπούρλα.

Μιλώντας στο Sky News, ο Μπούρλα είπε ότι η διανομή του εμβολίου θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση, με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία να έχει παράξει ήδη 20 εκατομμύρια δόσεις.

Όπως είπε, «το φως είναι πραγματικό – υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», προσθέτοντας ότι «το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς».

Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτήρισε ως υπέροχη στιγμή για την ανθρωπότητα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, κάτι που έχει σημαδέψει την ζωή του.

Αναφορικά με τον τρόπο διανομής του εμβολίου, σημείωσε πως «αν κάποια χώρα εγκρίνει γρηγορότερα τη χρήση του εμβολίου από μια άλλη, τότε πιστεύω ότι το ηθικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να στέλνουμε εμβόλια στους πολίτες αυτής της χώρας γιατί κάθε μέρα σημαίνει ζωή».

Ταυτόχρονα, προέβη στην εκτίμηση ότι ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα επιτρέψει την επάνοδο σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε ότι «μέχρι τη στιγμή που φτάνουμε στην ανοσία αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών – να φορούν μάσκες και να σέβονται την κοινωνική απόσταση».

Η παραγωγή εμβολίου των Pfizer/BioNTech αναμένεται να φτάσει το 1,3 δισ. δόσεις, καλύπτοντας το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Άλμπερτ Μπούρλα ανέφερε ότι θα διερευνηθεί κάθε πιθανή οδός για την διευκόλυνση της διανομής του εμβολίου. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι η Pfizer σχεδιάζει να κάνει πιο προσιτό το εμβόλιο στις φτωχότερες χώρες.

Σχολιάζοντας την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ, στηλίτευσε την πολιτικοποίηση της επιστήμης, γεγονός που οδήγησε σε σύγχυση της κοινής γνώμης.

Τέλος, σε απάντηση προς την δυσπιστία για την ασφάλεια των εμβολίων, ανέφερε ότι όποιος αρνείται να κάνει το εμβόλιο κινδυνεύει να «γίνει ο αδύναμος κρίκος που επιτρέπει στον ιό να αναπαραχθεί. Ελπίζω ότι πολλοί άνθρωποι που ήταν δύσπιστοι πριν, θα επανεξετάσουν τις απόψεις τους».