Μπιλ Γκέιτς: 70 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Την διάθεση ποσού ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη και διάθεση εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε το ίδρυμα Bill and Melinda Gates.

Όπως ανακοίνωσε το Reuters, τα επιπλέον 50 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στο COVAX, τον μηχανισμό για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια -υπό την παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια (GAVI)- και τα υπόλοιπα 20 εκατομμύρια θα διατεθούν στον συνασπισμό για καινοτομίες επιδημιολογικής ετοιμότητας (CEPI), που επίσης συγχρηματοδοτεί την ανάπτυξη αρκετών υποψήφιων εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Σε δηλώσεις της η Melinda Gates δήλωσε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν ίση πρόσβαση σε τεστ, φάρμακα και εμβόλια όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα, ανεξάρτητα από το πού ζουν». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση «δείχνει ότι πλησιάζουμε στο να έχουμε τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να βοηθήσουμε τον κόσμο να πολεμήσει αυτό τον ιό».

Από την πλευρά του, ο CEO του ιδρύματος Gates, Μαρκ Σούσμαν, σημείωσε ότι τα νέα από το μέτωπο της παραγωγής εμβολίου «μας κάνουν να ελπίζουμε για αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια που είναι υπό ανάπτυξη».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «έχουμε πολύ δρόμο από αυτό έως το να εγκριθούν τα εμβόλια και στη συνέχεια να φτάσουν στους ανθρώπους με την ίση παγκόσμια διανομή που χρειαζόμαστε πραγματικά για να θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό».

Ο μηχανισμός COVAX κινητοποιείται για την εξασφάλιση 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέχρι τα τέλη του 2022, με στόχο την κάλυψη όλων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν. Μάλιστα, ένα δισεκατομμύριο δόσεις θα κατευθυνθούν προς τις 92 πιο φτωχές χώρες.