Κορωνοϊός: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορωνοϊό έδωσε η Pfizer, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ανέφερε ότι τα νεότερα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του υπό δοκιμή εμβολίου ανέρχεται στο 95%, οδηγώντας στην επίσπευση για αποστολή αιτήματος έγκρισης κυκλοφορίας στον FDA.

Το εμβόλιο παρέχει υψηλή προστασία στην ηλικιακή ομάδα 65+ ετών, κάτι που ισχύει και για τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Μικρό ποσοστό των εθελοντών ανέφερε κόπωση μετά τον δεύτερο εμβολιασμό (3,7%).

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, είπε ότι «η τελική ανάλυση των κλινικών δεδομένων ενισχύει τα θετικά αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης αποτελεσματικότητας που ανακοινώθηκε στις 9 Νοεμβρίου. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο μας μπορεί να προκαλέσει υψηλό ποσοστό προστασίας έναντι της COVID-19, μόνο 29 ημέρες μετά την πρώτη έγχυση. Επιπλέον, το εμβόλιο παρατηρήθηκε ότι ήταν καλά ανεκτό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με κυρίως ήπιες έως μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται εν μέρει στη σχετικά χαμηλή δόση που χορηγήθηκε στους εθελοντές».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει συμφωνήσει για την υποδοχή 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου από την σύμπραξη των Pfizer/BioNTech, με προοπτική υποδοχής επιπλέον 100 εκατ. δόσεων σε επόμενο διάστημα.